Assalamualaikum, hari ini saya nak berkongsi tentang jenis-jenis coklat compound yang terdapat di bakeri Malaysia dan yang sesuai untuk dijadikan coklat buatan tangan (homemade chocolate)…Antaranya:
1)Collata Brand Chocolate Compound(Malaysia)
Coklat Colatta ni bagi saya rasanya kurang urmmm sikit dari segi kokonya…tapi ia sesuai bagi orang yang tak suka manis…ada dalam pelbagai perisa dan harganya pun ok2 je..
2) Beryls Coin Compound (Malaysia)
Jenama beryls ni memang agak manis dan perlu pandai bermain dengan kombinasi yang sesuai…..kalau tak muak lah jawapnya…tapi coklat ni merupakan pilihan kebanyakkan pejual coklat homemade sebab harganya murah dan senang didapati…selain itu, ia sedap dan sesuai dengan selera kanak2….coklat putihnya rasanya macam coklat jenama toblerone…x caya? Cuba r sendiri….
3)TULIP MILK CHOCOLATE COMPOUND (Indonesia)
Yang ni saya x berapa pasti sbb sy tak try lagi…insyaAllah otw nk try….
4)Selbourne ( Malaysia)
Yang ini rasanya lebih kurang beryls tapi tekturnya lebih smooth dan senang untuk dicairkan…harga dia mahal sikit tp depends kepada area lerr…kadang2 coklat ni rasa cam cadbury...nyum9
5)LE BOURNE CHOCOLATE
Coklat ni memang sangat sedap…rasanya cam berlys dan selbourne tapi lebih sedap…terutama milk chocolate nya….yang dah biasa guna berlys dan selbourne kalau try ni pasti akan beralih arah….huhuhu.. coklat ni gak tekturnya lebih licin dan bersinar jadi sangat sesuai untuk dibuat homemade coklat atau hiasan atas kek…tapi satu je kekurangan coklat ni…susah didapati…kalau kat pandan bakery tu ada lah…haiyaaa…manyak susah lah..area sy lagi r susah…..sy tempah online je …sbb hampir kebanyakan bakeri kat Kelantan xde jenama ni…..
setakat tu jela saya cite...sy ni peminat dan pembuat coklat....setakat ni sy jual secara offline je...online belum agi...
ape2 pun...kenal pasti coklat anda...untuk hasilkan coklat buatan tangan yang memenuhi pelanggan....